Márton-napi programok Szolnok megyében

Megosztás

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.

Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is rendeznek néhány ludas eseményt, nézzük a legígéretesebbeket.

November 11-én, pénteken a mezőtúri Közösségi Házban is Márton-napi hagyományőrző délutánt tartanak. A programok 16:30-kor kezdődnek, elsőként kézműves fazekas korongos lesz, majd aki szeretné ki is próbálhatja hogyan lehet egy formátlan anyagból változatos edényeket és egyéb alkalmatosságokat kialakítani. 17:00-tól a Fülemüle Duó énekes műsora szórakoztatja az érdeklődőket, 18:00-kor pedig kicsik és nagyok örömére Táncházat tart a Talléros Együttes.

A szolnoki Hild Viktor Könyvtár és Közösségi tér szombaton, november 12-én 10 órától ad otthont libás kézműves foglalkozásoknak, majd 11 órától táncház lesz a Bokréta Népzenei Kisegyüttessel.

A Szandaszőlősi Művelődési Házban 15 órától Márton-napi ludasságok, 19 órától éjfélig a táncoslábúakat várják a megszokott Libabálba, ahol a talpalávalót a Tarsoly Zenekar húzza.

Kapcsolódó cikkek